Tips om uw functioneringsgesprek te verknallen

Sarcasme kan soms heel leerzaam zijn. Het benadrukt zaken die we belangrijk vinden en laat ons beter “invoelen” wat het met ons en anderen doet als er slecht mee wordt omgegaan.

gratis-functioneringsgesprek-formuliern

Wellicht dat het bij deze “tips” voor functioneringsgesprekken ook zo werkt……..

Kraak als leider het systeem van functioneringsgesprekken openlijk af in uw team. Toon uw gevoel als “people-manager”!

Zeg aan alle werknemers dat u de eerste bent die het systeem in uw bedrijf waardeloos vindt. Laat merken dat u van plan bent dit zeer snel af te raffelen en dat er beslist niets met de uitkomsten gaat gebeuren.

Overtuig postiever ingestelde werknemers dat ze echt fout zitten. Geef veel voorbeelden hoe hard erover in de direktiekamer wordt gelachen.  

Schaf het woord functioneringsgesprek af en noem het “het verplichte nummertje”. Dit schept gelijk ook de juiste verwachting onder uw personeel.  

Zeg tegen uw personeel dat u niet deskundig bent in het voeren van de gesprekken, maar het best wel leuk vindt om een beginnetje te maken. U heeft wel zin in een lolletje.

Herhaal deze boodschap bij het begin van elk gesprek met uw werknemers. Vergeet niet te melden dat promotie en salarisverhoging er op termijn wel van afhangen.  

Speel op de man en vrouw. Zeg dat ze als mens slecht functioneren in uw organisatie.Vermijdt te zeggen hoe functioneel ze werkten als professional.  

Zeg alleen dingen die niet goed gegaan zijn. Dit is wel zo efficient werken en bespaart u kostbare tijd. Waardeer uw personeel niet door te zeggen dat ze bepaalde zaken ook goed deden. Zo motiveer en “bindt” je mensen niet!  

Bent u een man? Laat dan de uitkomsten van de functioneringsgesprekken met vrouwen altijd beter zijn dan bij mannen. Voer als argument aan dat u die gesprekken “aantrekkelijker” vindt.

Alle vrouwelijke leidinggevenden onderwaarderen mannen uiteraard consequent . Functioneringsgesprekken zijn voor vrouwen een geweldige moment om de strijd tussen de sexen te voeren en …. te beslechten.

Toon geen respect, wees vooral grof en bot. Onderbreek de werknemer veel, gun hem of haar niet de tijd een dialoog met u aan te gaan. Zeg veel “jij bent….” en laat merken dat u de baas bent en dat de ander niets te zeggen of in te brengen heeft.

Zeker ook niet in het functioneringsgesprek. U bepaalt zelf wel wat uw medewerkers nodig hebben om prestaties te leveren. Het is allemaal een kwestie van opvoeden.  

Zeg telkens een uur voor het begin van elk functioneringsgesprek die af. Het liefst per email. Geef als reden op dat u iets heel belangrijks te doen heeft.

Zend de medewerker later een email,waar u de persoon hartelijk bedankt dat hij of zij het mogelijk maakte dat u met de reparateur van de koffieautomaat kon spreken over de afstelling van het apparaat.  

Meet met twee maten en laat vooral ook merken dat u dit doet. Geef bijvoorbeeld de een een kwartier gesprekstijd en de ander bijv. twee uur. Laat ook zien dat u voor iedere werknemer andere criteria gebruikt om uw opvattingen over het functioneren vast te stellen. Verschillend gekleurde gespreksformulieren werken prima! 

Zorg dat u tijdens het gesprek extra veel gestoord wordt. Laat de deur open staan. Beantwoordt elk telefoontje en sta anderen uitgebreid te woord als die toevallig de kamer binnenlopen. Een manager houdt toch nooit op met managen?

Wimpel alle kritiek op gemaakte fouten van uw zijde weg. In tegenstelling tot anderen bent u toch foutloos? Besluit vooral ook niet te leren van uw fouten. Iemand van uw kaliber hoeft zich toch niet meer professioneel te ontwikkelen?  

Overval uw personeel alleen maar met nieuwe en onverwachte feiten in het gesprek. Laat het gesprek voor beide partijen een grote verrassing zijn. 

Bespreek de uitkomsten over elke werknemer met iedereen en flyer de gesprekverslaggen op de afdeling.U heeft als manager toch niets voor het team te verbergen? Tevens zorgt dit voor een interessante en leerzame groepsdynamisch proces. Dat bespaart weer een cursus teambuilding! 

Deponeer de originele gespreksformulieren in de prullenbak. Plaats deze zichtbaar voor uw kantoorruimte op de gang. 

Heeft u andere suggesties? Het liefst zo absurd mogelijk, mail het dan ons en laat leidingegevend Nederland meelachen en meeleren.